De korte versie…

Ik begeleid hooggevoelige ouders om terug bij hun hart te komen en hun eigen pad in het leven te lopen, zodat er meer harmonie en verbinding in hun gezin komt en het leven met hun hooggevoelige kind een magische reis wordt.

Als ik niet aan het ‘werk’ ben, dan geniet ik van het leven met mijn eigen gezin, struin rond in de natuur met mijn kinderen op zoek naar schatten, werk in de moestuin, ben aan het tekenen, speel met verf of zit met mijn handen in de klei.

Mijn werk bevindt zich op het raakvlak tussen hooggevoeligheid, creativiteit en natuur…al deze elementen kun je terugvinden in de begeleiding, coaching en workshops die ik geef, zie met Suuz. Ook in het creatieve werk wat ik zelf maak en de journals die ik schrijf, zijn deze elementen terug te vinden, zie ‘door Suuz’. Mijn werk ondersteunt mij en mijn gezin en het inspireert anderen om zelf hun eigen dromen te vinden en waar te maken.

De lange versie…

Hieronder kun je meer lezen over de 3 belangrijkste pijlers in mijn werk, mijn benadering daarvan en persoonlijke ervaring.

Suuz & hooggevoeligheid

Door als hooggevoelig kind op te groeien bij ouders die hier niets mee konden, heb ik zelf ervaren wat het met een kind doet om op te groeien in onbegrip. Toen mijn eigen dochter geboren werd en ik ontdekte dat ook zij hooggevoelig is, wilde ik er voor haar zijn. lees verder

Haar laten zien dat haar hooggevoeligheid een bijzonder talent is, wat ze kan ontwikkelen; als een ruwe diamant die alleen nog geslepen hoeft te worden.

Dit gaat echter niet vanzelf; want hoe kan ik mijn dochter laten zien om haar hooggevoeligheid als talent in kan zetten, als ik dat zelf nog niet kan? Hoe kan ik haar leren vol zelfvertrouwen haar eigen weg te gaan als ik zelf nog vol zit met beperkende overtuigingen uit mijn jeugd? Hoe kan ik haar leren omgaan met al haar emoties en onderscheid leren maken tussen wat van haar is en wat niet, als ik zelf mijn emoties nog niet toe kan laten? Hoe kan ik als hooggevoelige ouder met 2 kleine kinderen voorkomen dat ik zelf voortdurend overprikkeld en overvraagd ben? Hoe vind ik de balans tussen mezelf, mijn gezin, werk, etc.?

Al deze vragen(en meer ;-)) hebben geleid tot een gezamenlijke ontdekkingsreis van mij en mijn dochter Joy, waarin ik heel veel van haar geleerd heb en zij mij veel gespiegeld heeft. Onze ontdekkingsreis, die overigens ook haar vader en jongere broertje omvat, is nog steeds bezig en kent veel ups en downs, waarin ik vooral ook geleerd heb om liefdevol en mild naar mezelf toe te zijn. Onze kinderen vragen immers niet dat we perfect zijn, alleen dat we er echt voor hen zijn, precies zoals we nu zijn.

Op dit moment ben ik een geïllustreerd ‘reisverslag’ aan het schrijven om andere ouders met hooggevoelige kinderen te inspireren en een steuntje in de rug te geven op moeilijke momenten. Ik hoop vooral dat dit reisverslag ertoe bij zal dragen dat er meer begrip en verbinding zal ontstaan tussen ouders en hun hooggevoelige kinderen.

Het schrijven over hooggevoeligheid was een behoorlijke drempel voor me, want ik heb namelijk niet alle antwoorden en wat ik schrijf is niet voor iedereen altijd toepasbaar. Het is geen perfect stappenplan, of een quick-fix. Ik wil slechts wat Joy en ik samen ontdekt hebben met jou delen, ook de ‘messy side’. Ik wil je helpen om je eigen antwoorden te vinden, oude overtuigingen af te pellen en te ontsnappen aan de ‘ratrace’. En als je zelf hooggevoelig bent, hoop ik je te inspireren om je hooggevoeligheid te omarmen en als talent in te zetten. Want ik geloof dat door onszelf zo authentiek mogelijk te laten zien en ervaringen te delen, we er allemaal beter van worden en samen kunnen groeien. Hoewel; eigenlijk ben ik behoorlijk klaar met de enorme nadruk op persoonlijke groei van de laatste jaren, alsof we NU niet goed genoeg zijn! Dus laten we vooral samen SPELEN! 

Suuz & creativiteit

Als kind was creativiteit heel natuurlijk voor mij. In de loop van mijn leven leerde ik echter dat creativiteit een doel moet dienen of door anderen erkend moet worden als ‘goed’ en dat er sowieso niets mee te verdienen is. Creativiteit was eigenlijk zinloos. lees verder

Na het VWO mocht ik dan ook niet naar de kunstacademie, want dan zou ik mijn oor afsnijden als van Gogh of toch op zijn minst verhongeren. Mijn ouders wilden niets liever voor mij dan dat ik een goede baan vond. Dus wist ik een compromis te vinden, ik studeerde Interaction Design aan de HKU, een combinatie van kunst en techniek.

De banen lagen daarna voor het oprapen, maar ik werd er niet gelukkig van. Ik wilde werk doen wat ik als zinvol ervaarde. Na een lange zoektocht heb ik toen massage gekozen als mijn kunstvorm. Ik zette mijn eigen massagepraktijk Heel Puur op. Mijn praktijk bloeide, maar het leven had na 7 jaren andere plannen met mij. Na de geboorte van mijn dochter bleek een blessure die tijdens de zwangerschap ontstaan was, niet over te gaan. Mijn leven veranderde radicaal; van een succesvolle masseur en lichaamsgericht therapeut met leuke klanten, werd ik een thuismoeder van een hooggevoelig meisje dat heel veel huilde. Het was een enorme klap voor mij en mijn eigenwaarde.

In die periode heb ik hard gezocht naar welk werk dan bij mij zou passen. Maar het lukte niet om ergens dezelfde passie voor te voelen als voor massage. Het voelde als stilstaan, een enorm lange periode van vooral moederen. Wat er echter ook gebeurde, maar wat ik pas veel later zag, is dat ik met mijn kinderen weer heb leren spelen. Ik heb mijn creativiteit herontdekt en ontdekt waardoor mijn creativiteit opbloeit en waardoor ze juist stagneert. Ik ontdekte dat dit dezelfde dingen zijn die mijn levenskracht en hoeveelheid energie ook doen toenemen of juist blokkeren. Creativiteit is dus onlosmakelijk verbonden met mijn welbevinden. Creativiteit is niet alleen iets wat ik leuk vind om te doen, het is iets wat ik Moet doen. Niet een van buiten uit opgelegd moeten, maar een interne drive tot creativiteit, tot spelen, uitproberen, falen en weer verder experimenteren. Deze cyclus hoort bij mij als golven bij de zee. Ik noem het Meesterlijk Spelen en heb geen idee waar mijn creativiteit mij heen zal leiden. Ik weet slechts dat ik haar zal volgen en vertrouwen, want het is de meest authentieke stem die ik in me heb. En zo ben ik weer begonnen met tekenen, schilderen, het maken van keramiek en schrijven. 

 Suuz & natuur

Als baby kwam ik bijna elke dag in de kinderwagen in het bos. Als klein kind moest ik elk weekend zelf lopen naar het bos over een hele, hele lange weg. Als ik dan in het bos was, mocht ik niet stilstaan om dingen op te rapen, te onderzoeken of te spelen. Ik moest doorlopen. Verschrikkelijk vond ik het! lees verder

En toch…ergens diep van binnen heb ik altijd een diepe verbinding met de natuur gehad. Al was ik me hier een deel van mijn leven niet van bewust, ik zocht onbewust toch steeds de natuur op; bijv. door als puber door het bos naar de tandarts te fietsen i.p.v. over de hoofdweg. Op moeilijke momenten gaf de natuur me troost, was het de heldere spiegel die ik vaak miste in het dagelijks leven. De natuur hielp me om mijn overvolle hoofd weer leeg te krijgen.

Hoe meer ik me bewust werd van hoe helend (en leuk!) het contact met de natuur kan zijn, hoe meer ik dit ook wilde delen met anderen. Ik werd opgeleid tot natuur- en wandelcoach en heb in mijn praktijk veel, voornamelijk hooggevoelige cliënten, met de natuur tot diepgaande inzichten laten komen. Het meeste gebeurde echter als ik elke werkvorm en gevoel van controle losliet en puur vertrouwde op de natuur, haar wijsheid en mijn eigen intuïtie.

Mijn verbinding met de natuur gaat nu dieper dan ik in woorden kan vatten en is puur intuïtief. Ze is een enorme bron van inspiratie, die ik ook met anderen wil delen o.a. door het maken van handgemaakte producten van klei, die stuk voor stuk uniek zijn. Alles in de natuur is uniek, elke sneeuwvlok is uniek, elk mens is uniek… en toch wonen velen van ons in nieuwbouwhuizen (ik ook 😉 ) die vooral op elkaar lijken en overal recht zijn, eten en drinken we van borden die allemaal uit een fabriek in China komen en perfect rond zijn. En juist waaruit je drinkt en waarvan je eet, zijn gebruiksvoorwerpen die heel dicht bij je staan. Hoe kun je je uniek en perfect in je imperfectie voelen als alles in je omgeving en zelfs de beker waar je uit drinkt allemaal perfect, maar saai hetzelfde zijn? Niet! Met mijn handgemaakte keramiek wil ik de natuur weer terug bij jou in huis brengen, de uniekheid, de imperfectie…juist daarin schuilt de natuurlijke schoonheid. Door je te omringen met natuurlijke schoonheid zal je je ook meer bewust worden van je eigen natuurlijke schoonheid, wat jou uniek maakt en wat jij te delen hebt met anderen.

Niet dat je al die redenen nodig hebt, om mijn keramiek te kopen natuurlijk…want het is ook gewoon mooi! Ik hoop dat het je elke dag een beetje everyday magic mag brengen!

Ook al is de natuur mijn belangrijkste inspiratiebron, ik woon midden in de stad. Het opzoeken van de natuur kost nu dus veel meer moeite dan in mijn jeugd. Toch doe ik dit zoveel mogelijk, ook met mijn kinderen, zodat zij zelf ook een band met de natuur op kunnen bouwen. Dus struinen we zo vaak mogelijk door de natuur op zoek naar mooie stenen, houtjes, schelpen, lopen we waar mogelijk op blote voeten, rennen van duinen, rollen van heuvels, picknicken, vieren de zonnewende feesten en hebben een moestuin in onze eigen achtertuin.